Palais Garnier(Parijs)
Voorwoord:
Ik heb dit onderzoek over Sydney samen gedaan met Jasper Rietbergen, een van
de redenen dat wij voor dit onderwerp gekozen hebben is, omdat wij bij het
onderzoek over de CKV-reis de stad Sydney ook hadden, we wisten hierdoor al het
een en ander over het operahuis en dit kon goed gebruikt worden in ons onderzoek.
Inhoudsopgave:
Hoofdvraag:
Wat voor invloed heeft het Operahuis tot Australië.
Deelvragen:
1.Wat was de reden tot het bouwen van het Operahuis?
2.Waarom hebben ze voor de bijzondere stijl van bouwen gekozen?
3.Hoe is het Operahuis zo bekend geworden in de wereld?
4.Wat maakt dit Operahuis bijzonder tegenover andere Operahuizen rondom de wereld?
5.Wat zijn de bekendste optredens tot nu toe in het Operahuis?
-Inleiding
-Vijf deelvragen
-Meet & Greet
-Conclusie
-Bronvermelding
-Taakverdeling
Inleiding:
Wij zijn begonnen met wat deelvragen op te stellen die goed pasten bij de hoofdvraag. Wat ons meer informatie gaf over het onderwerp. Dit hebben we eerlijk verdeeld en we gingen aan de slag om de deelvragen te beantwoorden.
Hierna zijn we te werk gegaan aan de meet & greet dit hadden we best snel afgemaakt doordat we de ckv-reis als meet & greet namen. Dit gecombineerd met een goed geschreven stuk door Julian. Maakte het makkelijk om wat woorden eromheen te typen.
Daarna hebben we wat kleinere stukjes gemaakt zoals: de inleiding, de inhoudsopgave en het voorwoord. De bronnenlijst hebben we gewoon tijdens het maken van alles aangevuld met bronnen.
Als laatste hebben we de conclusie geschreven en gereflecteerd op de manier waarop we hebben gewerkt. Om alles samen te voegen hebben we een mooi voorblad gemaakt en alle onderdelen bij elkaar gezet.
-
Wat was de reden tot het bouwen van het Operahuis?
De overheid van Australië gaf de opdracht om het Opera Huis te bouwen doordat de mensen van Australië en andere landen samen verenigd moesten worden. Dit moest gebeuren na de tweede wereldoorlog, omdat de hele wereld verspreidt was dus begonnen ze aan het plan voor de bouw van het Opera Huis in 1955. Uiteindelijk werd het pas in 1973 geopend, maar het had nog steeds het doel van mensen verenigen onder een dak. Dit lukte heel goed binnen de kortste tijd zat het Opera Huis helemaal vol. Door andere landen uit te nodigen in het Opera Huis kon Australië goede banden vormen met veel andere landen.
Het Sydney Opera House is nu een van de meest gefotografeerde gebouwen ter wereld en staat bekend om het unieke gebruik van een reeks glimmende witte zeilvormige schelpen als dakconstructie. De iconische faciliteit voor podiumkunsten is de bekendste bezienswaardigheid van Sydney.
Een andere reden voor het bouwen van het Opera huis is het geld dat het opbrengt. De tickets voor de shows kosten namelijk veel geld waarvan de overheid erg aan profiteert. Met dit geld kunnen ze meer en duurdere shows organiseren en daardoor krijgen ze weer meer geld en dan stoppen ze weer meer geld in het Opera huis. Zo continueren ze de cyclus en verdienen ze veel geld, maar nu door corona was er een stop gezet aan de shows en dus heeft de overheid een groot deel van hun winst niet. Nu starten de shows weer op, maar ze hebben wel veel geld misgelopen door corona.
Dus zo zijn er veel verschillende redenen voor het bouwen van het Opera House, maar de voornamelijkste reden dat het er nog staat is dat het entertainment en vreugde geeft aan de meeste die bezoeken. Dit komt door de shows en hoe de acteurs hun acts uitvoeren, maar ook door de voorwerpen die ze goed kunnen benuttigen op de grote stages. Waardoor de shows leuker zijn en er meer mensen komen. Normaal zijn de zalen vol geboekt. Dit gaat nu lastiger door corona.
2.Waarom hebben ze voor de bijzondere stijl van bouwen gekozen?
Het Sydney Opera huis is tot stand gekomen doormiddel van een architectuur wedstrijd die werd aangekondigd in het jaar 1956, de nog best onbekende Deense architect Jørn Utzon deed hier ook aan mee, hij had architectuur gestudeerd en had al meerdere van deze wedstrijden gewonnen. Naast de inzending van Jørn Utzon waren er nog ongeveer 200 andere inzendingen. Jørn Utzon won deze wedstrijd voor het ontwerpen van het nationaal Operahuis uiteindelijk door zijn mooie visie richting sculpturen en ronde bogen en gebouwen. Dit is ook terug te zien in het Operahuis. De rare vormen van het gebouw waren voor die tijd enorm modern. Jørn Utzon kwam op het idee voor deze vorm van het Operahuis toen hij een sinaasappel aan het schillen was, wat raar maar eigenlijk ook wel logische is als je naar het Operahuis kijkt. Daarnaast heeft het gebouw veel weg van zeilen en ligt het tenslotte in de haven. De vormen waren heel modern, maar daardoor ook heel lastig om te bouwen. Het idee was om grote betonnen schijven als dak te gebruiken, maar dit zorgde voor een enorme uitdaging aangezien dit heel lastig was. De bouw van het Operahuis begon op 2 maart 1959, naast de buitenkant was Jørn Utzon ook van plan het interieur helemaal in te richten, maar dit kon hij niet waarmaken nadat de Minister van Werken zijn betalingen stopzette nadat hij Jørn Utzon in twijfel trok. Hij stopte met het werk als hoofdarchitect en iemand anders nam het werk over. Veel van Jørn Utzon zijn fans gingen protesteren tegen het vertrek van hem, maar met geen gevolg. Na de voltooiing van de bouw van het Operahuis in 1973, wat tien jaar later dan gepland was, werd het geopend door Koningin Elizabeth van Engeland. Sindsdien is het Operahuis wel het bekendste operahuis in de wereld. In 2019 werd er 200 miljoen euro vrijgemaakt voor restauratie, premie van South-Wales zegt dat het zijn verantwoordelijk is dat het bijzondere gebouw in goede staat te houden
3.Hoe is het Operahuis zo bekend geworden in de wereld?
Er zijn verschillende redenen voor het grote succes van het Operahuis in Sydney. Het Operahuis is veruit wel het meest bekend door de unieke vorm van het dak. De zeilvormige schelpen glinsteren en maakt het een enorm fotogeniek en bestaan uit wel 1.056.000 kleine witte stenen. Bijna iedereen kent het Operahuis of heeft het wel minstens één keer gezien. Naast alleen de vorm van het dak zijn er ook andere redenen voor het succes van het Operahuis. Elke zomer wordt er een openlucht orkest gehouden dat zo'n 80.000 mensen trekt. Zulke evenementen zijn ook een boost voor de populariteit van het Operahuis vooral onder jongeren, ook deels omdat het gratis is. Daarnaast staat het Operahuis ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De bouw van het Operahuis heeft ook voor aandacht voor het gebouw gezorgd rondom de wereld. Eigenlijk zou het Operahuis $7 miljoen kosten. Maar uiteindelijk werd dit $102 miljoen, naast deze enorme stijging van de koste duurde het bouwen van het Operahuis ook 10 jaar langer dan de bedoeling was, Eigenlijk zou de bouw maar 4 jaar duren, maar dit werd 14 jaar. Dit zijn vooral de redenen dat Het Operahuis jaarlijks zo'n 8 miljoen bezoekers trekt.
4.Wat maakt dit Operahuis bijzonder tegenover andere Operahuizen rondom de wereld?
Het operahuis in Sydney is natuurlijk niet het enige operahuis in de wereld, er zijn er vele over de hele wereld verspreid, voorbeelden hiervan zijn het Weense Operahuis, het Palais Carnier in Parijs, Het Teatro Amazonas in Manaus, zo zijn er nog veel meer. Allemaal zijn het hele mooie gebouwen, maar niets zo bijzonder als het operahuis in Sydney, dit is ook een van de redenen dat het zo bekend is. Het ontwerpen is zo uniek dat het los staat van alle andere Operahuizen. Als je om je heen vraagt kent bijna iedereen het Operahuis in Sydney, maar bijna tot geen mensen kennen ook andere Operahuizen. Het interessante verleden, maar ook het aantal bekende optredens speelt een belangrijke rol bij de populariteit tegenover andere Operahuizen. Sommige optredens in Het Sydney Operahuis zijn van Thin Lizzy en van Crowded House, bij deze shows kwamen zo'n 100.000 mensen samen. Vergeleken met andere Operahuizen is dit erg veel. Bij Operahuizen als Parais Garnier komen jaarlijks 800.000 bezoekers en in Syndey zo'n 8 miljoen. Een groot verschil dus.
5.Wat zijn de bekendste optredens tot nu toe in het Operahuis?
Het Opera House is een multifunctionele faciliteit voor uitvoerende kunsten waarvan de grootste locatie, de 2.679 zitplaatsen tellende concertzaal, gastheer is voor symfonieconcerten, kooruitvoeringen en populaire muziekshows. Opera- en dansvoorstellingen, waaronder ballet, vinden plaats in het Opera Theater, dat plaats biedt aan iets meer dan 1.500 zitplaatsen. Er zijn ook drie theaters van verschillende groottes en configuraties voor toneelstukken, filmvertoningen en kleinere muziekuitvoeringen. Het voorplein, aan de zuidoostkant van het complex, wordt gebruikt voor buitenoptredens. Het gebouw herbergt ook restaurants en een professionele opnamestudio.
De Sydny Symphony Orchestra is een icoon van het culturele leven van Sydney. Het orkest geeft ongeveer 150 concerten per jaar, voor in totaal meer dan 350.000 mensen. De reguliere concertreeks vindt meestal plaats in het Sydney Opera House, maar het orkest treedt ook op in andere concertzalen in en buiten Sydney, waaronder de City Recital Hall op Angel Place en het Sydney Town Hall.
Een groot jaarlijks evenement voor het orkest is Symphony in the Domain, een gratis openluchtconcert in de zomermaand januari, in het grote stadspark dat bekend staat als The Domain. Dit concert trekt meer dan 80.000 mensen en is al jaren een vast onderdeel van de culturele zomerkalender van Sydney.
Er zijn al veel verschillende shows met acteurs van veel verschillende achtergronden die samen iets moois hebben kunnen geven. Sommige shows die geweest zijn of nog moeten komen zijn:
-
Vivid
-
Cry-Baby The Musical.
-
Wade "Cry-Baby" Walker - James Snyder
-
Allison Vernon-Williams - Elizabeth Stanley
-
Lenora - Alli Mauzey
-
Mrs. Vernon-Williams - Harriet Harris
-
Dupree - Chester Gregory II
-
Baldwin - Christopher J. Hanke
-
Pepper Walker - Carly Jibson
-
Wanda Woodward - Lacey Kohl
-
Mona Malnorowski/Hatchet-Face - Tory Ross (replaced Courtney Balan (out due to injury) in previews)
-
Judge Stone - Richard Poe
-
G Flip.
-
G-flip is een Australische pop star die live gaat optreden.
-
Aida.
-
AIDA (Leah Crocetto, Elena Guseva)
-
AMNERIS (Elena Gabouri, Agnieszka Rehlis)
-
RADAMÈS (Stefano La Colla, Najmiddin Mavlyanov)
-
AMONASRO (Warwick Fyfe, Michael Honeyman)
-
RAMFIS (Daniel Sumegi, David Parkin)
-
KING (Gennadi Dubinsky)
-
HIGH PRIESTESS (Jane Ede)
-
MESSENGER (Dean Bassett, Thomas Strong)
-
SandSong.
-
Ik kon de acteurs hiervan niet vinden.
-
American Psycho: The Musical.
-
Shannon Dooley (Packed to the Rafters, Diana, Poster Girl) as Bateman’s girlfriend Evelyn Williams
-
Erin Clare (Home and Away, The Phantom of the Opera) playing Evelyn’s best friend Courtney Lawrence
-
Amy Hack (First Love is the Revolution) as Sabrina
-
Daniel Raso (Jersey Boys, Matilda) as David Van Patten
-
Liam Nunan (Orphans, Miracle City) as Bateman’s fellow Wall Street banker and Luis Carruthers
-
Kristina McNamara (West Side Story, The Faust) as Christine
-
Shostakovich Symphony
Meet & Greet:
Als onze meet & greet hebben we al eerder een reis naar sydney georganiseerd:
" In Sydney beginnen we me met een bezoek aan het Sydney Opera House. Dit is een combinatie van architectuur en muziek. We bezoeken hier een operavoorstelling. Nadat de voorstelling is afgelopen gaan we rondom het gebouw kijken. Naast de beroemde voorstellingen is het gebouw ook het symbool van Sydney.
Verder gaan we in Sydney ook nog een bioscoop bezoeken. Midden in het centrum van Sydney ligt de IMAX-bioscoop, die het grootste bioscoopscherm ter wereld heeft. Hierdoor kan je films op een extra groot formaat bekijken. In de bioscoop zijn niet alleen normale films te zien, maar ook 3d-films. Hierdoor kan je dus 3d films bekijken op een extra groot scherm. Welke film we gaan kijken is nog niet bekend, aangezien de programmering niet zover vooruitloopt.
Ook bezoeken we in Sydney een festival. We bezoeken het lost paradise festival, wat meer is dan alleen muziek. Het lost paradise festival staat symbool voor cultuur. Veel mensen komen verkleed naar het festival en er is veel te doen met kunst. Ook zijn er op het lost paradise-terrein veel verschillende workshops te vinden. Omdat er zoveel te doen is bij het festival, duurt het ook meerdere dagen. Om er meerdere dagen te kunnen zijn, overnachten we op een van de vele campings rondom het festivalterrein. Het festival wordt meestal gehouden rondom nieuwjaar, wanneer het in Australië erg warm is. Het festival ligt op zo’n 80 minuten rijden van de stad, en daarom bezoeken we dit als laatste. "
Dit onderzoek heeft ons een extra invalshoek gegeven. Dat komt doordat dit stuk door Julian Leeneman is geschreven. Hij heeft door dit te schrijven extra informatie gegeven en ook een nieuwe manier van opvatten. Wat wij goed konden gebruiken in onze conclusie.
Conclusie:
Onze hoofdvraag was: ''Wat voor invloed heeft het Operahuis tot Australië.''
Op deze hoofdvraag kan je antwoord gegeven worden doormiddel van de 5 deelvragen die wij gemaakt hebben.
We hebben veel nieuwe ontdekkingen gedaan en zijn dingen tegengekomen over het Operahuis waar wij van tevoren niks van afwisten. Het begint bij het design van het Operahuis veel mensen worden enthousiast bij het zien van het gebouw, het is een heel bijzonder plaatje en het blijft plakken bij de mensen in het geheugen, hiernaast is het bekend dat het Operahuis gemaakt is om vooral vreugde te brengen voor iedereen die een bezoek brengt, mensen over de hele wereld komen ook hiervoor naar Sydney. Ook zijn er ontzettend veel hele bekende optredens geweest die wel meer dan 100.000 bezoekers trokken wat een grote positief invloed heeft op het Operahuis, Naast deze redenen voor de belangrijke invloed van het Operahuis, speelt het geld ook een rol natuurlijk. Door de verkochte kaarten verdient de overheid heel veel geld. Al met al Het Operahuis is een belangrijk gebouw voor Sydney/Australië.
Bronvermelding:
Wikipedia-bijdragers. (2021, 21 april). Sydney Opera House. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sydney_Opera_House
Interesting Facts. (z.d.). Sydney Opera House. Geraadpleegd op 17 juni 2021, van https://www.sydneyoperahouse.com/our-story/sydney-opera-house-facts.html
Wikipedia contributors. (2021, 16 april). Paris Opera. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Opera
Sydney Opera House Facts. (z.d.). Encyclopedia Britannica. Geraadpleegd op 17 juni 2021, van https://www.britannica.com/facts/Sydney-Opera-House
Wikipedia-bijdragers. (2018, 23 januari). Sydney Symphony Orchestra. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sydney_Symphony_Orchestra
5 unforgettable musical moments from the Sydney Opera House. (2018, 18 september). Double J. https://www.abc.net.au/doublej/music-reads/features/5-unforgettable-musical-moments-from-the-sydney-opera-house/10268854
10 meest opmerkelijke operahuizen in de wereld / Cultuur. (z.d.). frederickesn.org - De beste ideeën van het weekend, romantische uitstapjes en familiereizen! Geraadpleegd op 17 juni 2021, van https://nl.frederickesn.org/articles/culture/10-most-remarkable-opera-houses-in-the-world-with-photos-map-touropia.html
Home. (z.d.). Sydney Opera House. Geraadpleegd op 17 juni 2021, van https://www.sydneyoperahouse.com/
Taakverdeling:
Finn Klerks Jasper Rietbergen
Reflectie & Evaluatie:
Jasper:
Zelf ben ik van mening dat het best goed ging ook dat we snel klaar waren. Verder vindt ik ook dat Finn en ik best goed op elkaar zijn afgestemd. Het project was leuk en ook interessant om te maken. Ik heb veel over het Opera House geleerd. Wat fijn was anders werd het onderwerp snel saai. Het resultaat wat we hebben neergezet vind ik zelf best mooi gemaakt. Er was wel één verbeterpunt en dat was dat we
Finn:
Ik ben positief over het eindresultaat, van tevoren dacht ik dat het best lastig zou worden om aan het aantal woorden te komen, aangezien dit onderzoek maar over 1 specifieke bezienswaardigheid ging. Dit is vervolgens wel gelukt, waar ik positief verrast over ben. De taakverdeling was heel eerlijk en wij konden tijdens de lessen lekker doortypen. Het enige verbeterpunt waar ik aan zou kunnen denken is het bijhouden van onze bronnenlijst, we zijn het vergeten bij te houden, maar we wisten gelukkig nog wel welke bronnen we meestal gebruikt hadden.
-Voorwoord
-Inleiding
-Deelvragen: 1 en 5
-Meet & Greet
-Bronvermelding
-Taakverdeling
-Reflectie & Evaluatie
-Voorwoord
-Inhoudsopgave
-Deelvragen: 2,3 en 4
-Conclusie
-Bronvermelding
-Reflectie & Evaluatie
Ontwerper Sydney Operahouse. (Jørn Utzon)
Symphony In The Domain
Weense Operahuis
iMAX Bioscoop in Sydney
Lost-Paradise festival
ONDERZOEK 3
Sydney Operahuis