Periode 3
Inleiding
In deze opdracht gaan we op reis naar 8 verschillende landen en 8 verschillende steden. De steden waar we langs gaan zijn Amsterdam -> Moskou -> Seoel - > Tokio - > Sydney -> Canberra -> Wellington -> Praag, en vervolgens komen we weer terug in Amsterdam.
We zullen deze reis via het vliegtuig op de bestemmingen komen, en in de stad zelf hebben we geen eigen vervoersmiddelen. We zullen gebruik maken van taxi's, Uber en het openbaar vervoer.
Amsterdam
Aan het begin van onze reis gaan we naar Amsterdam, om vervolgens vanuit daardoor te gaan naar Moskou. We gaan wel eerst bezienswaardigheden bekijken in Amsterdam, want dit is ook een hele mooie stad. Er zijn veel dingen te doen in Amsterdam, maar om de dag te beginnen gaan we richting de Grachtengordel. Hier krijgen we een rondvaart over de grachten die door Amsterdam gaan. Amsterdam staat bekend om deze grachten die zo'n 400 jaar geleden zijn gebouwd en in 1999 zijn benoemd tot werelderfgoed. De grachtengordel werd gebouwd voor praktische redenen, denk aan uitbreiding van de stad en snellere waterwegen. Hoewel het gebouwd werd voor praktische redenen zijn de grachtengordels tegenwoordig toch iets meer een toeristen actie en iets waar Amsterdam bekend om staat. Er zijn elk jaar ook veel evenementen en festivals bij de grachten. Zoals Koningsdag, de Gay Pride of het grachtenfestival. Naast al deze activiteiten is er wel één erg bijzonder; De Amsterdam City Swim hier zwemmen de deelnemers 2028 meter door de grachten en dit is voor het eerst gebeurd in 1841.
Nadat we de grachten bezocht hebben gaan we door naar het rijksmuseum om op die manier naar wat Kunst te kijken. Het rijksmuseum is een van de 16 rijksmusea in Nederland In het Museum vind je veel Nederlandse weken die dingen vertellen over de geschiedenis en kunst van het vroegere Nederland. Je kunt er veel werken van Bekende Nederlandse kunstenaars bekijken zoals Hals, Vermeer en Rembrandt. Hierbij gaan we kijken naar het bekendste schilderij van het museum, de nachtwacht. Het schilderij is gemaakt door Rembrandt, en gaat over schutters die de stad beschermen.
Als laatste gaan we richting de Dam, dit is het hartje van Amsterdam. Dit plein wordt vaak gebruikt voor evenementen en heeft een nationale betekenis. Rondom de Dam staat het Koninklijk paleis, een nationaal monument en de nieuwe kerk. Ook zijn er verschillende restaurants waar je lekker kan eten, of wat kan drinken. Het plein wordt vaak bezocht door touristen, en je kan er makkelijk komen vanaf het centrum.
Moskou
Als je Moskou bezoekt kan je het Rode plein gewoon niet missen, Het is een symbolische plek in Moskou die wordt omringt door andere bezienswaardigheden als het Kremlin en de Basilius kathedraal. Het Rode plein is zo'n 550 bij 100 meter en het is de perfecte plek om te bewonderen. Naast het rode plein zit ook gelijk het Kremlin, dit is de plek waar het land door wordt geregeerd. Naast dit is het Kremlin ook heel mooi door de kerken, Kathedralen en andere gebouwen die je kan bewonderen.
Naast het Rode plein bezoeken we ook de Basilius Kathedraal, Dit is een prachtig gebouw met mooie Koepels en gevels. We kunnen zelf in het Kathedraal rondlopen en de mooiheid ervan bewonderen. De kerk werd gebouwd in de 17e eeuw. Er gaat zelfs een mythe rond dat de ontwerper van de kathedraal zijn ogen eruit werden gehaald, zodat hij nooit meer een mooier gebouw kon ontwerpen.
Moskou is een drukke stad en daarom kan het weleens fijn zijn om aan het einde van de dag lekker te ontspannen in het Gorkipark, dit park is enorm groot en je kunt er allerlei dingen vinden van schiettenten tot achtbanen en zelfs dierentuinen. Het park wordt door vele gebruikt om te sporten of te wandelen en als je in de winter naar Moskou gaat is het Gorkipark verandert in een ijsbaan.
Seoul
Om onze dag in Seoul te starten gaan we richting Hongdae.
Hongdae is een wijk die vernoemd is naar de Hongik Universiteit, De wijk staat bekend om zijn winkels, kunst en het feit dat het een bruisende studenten wijk is. De Hongik Universiteit is een kunstacademie, dat merk je ook als je door de Hondea wijk loopt, er is allerlei streetart te zien, waar ook veel toeristen op af komen. Daarnaast zijn er veel bekende bands groot geworden in Hongdae, er enorm veel te doen in de stad, je kunt er naar allerlei verschillende 'gamehals', daarnaast zijn er veel verschillende feesten en activiteiten als Street performers die je kan bewonderen.
Na Hongdae gaan we richting het Gyeongbokgung paleizen complex, een perfecte plek om de pracht van Seoul te bewonderen.
Het is een schitterend complex gemaakt in de 14e eeuw en ontworpen door Jeong Do-Jeon. Het werd gebouwd in de Joseondynastie en er is in die tijd ook veel gedaan aan gedaan, denk aan uitbreidingen. Hierdoor werd het ook wel gezien als een van de grootste en belangrijkste paleizencomplexen uit de Joseondynastie, tegenwoordig kan je als toerist vrij binnen lopen en de schoonheid ervan bewonderen.
Om de dag in Seoul af te sluiten gaan we weer richting een paleizen complex deze keer liggen de paleizen genaamd Changdeokgung in het een park omring door prachtige bomen en natuur. Het werd gebouwd in het begin van de 15e eeuw, net als het Gyeongbokgung paleizen complex is deze ook gebouwd in de Joseondynastie, er werd lange tijd gebruikt voor ceremoniële functies, tegenwoordig kun je er als toerist rondlopen en genieten van de paleizen en de natuur.
Tokio (Julian)
We bezoeken de wijk Shinjuku, die midden in het centrum van Tokyo ligt. Waar je bij het paleis rust kon vinden, is dat hier anders. Shinjuku is een van de drukste wijken van Tokyo, met enorme wolkenkrabbers en veel licht. Shinjuku wordt ook wel de ‘manhattan’ van Japan genoemd. Als we het toch met de VS vergelijken, heeft Shinjuku veel weg van Times Square. Het is er enorm druk, met enorme kruispunten en aan elk gebouw hangen reclameborden. Overal langs de weg zijn felle lichten te zien, zowel aan de gebouwen als op de grond. Bij Shinjuku past wederom de discipline architectuur, maar ook vele anderen. In de enorme wolkenkrabbers zit natuurlijk ook iets. In Shinjuku kan je veel vinden, zoals (nacht)clubs, bars, musea en een redlight-disctrict. Wij bezoeken ook nog een robot-restaurant. Ondanks dat het eten vaak slecht beoordeeld wordt, zit het restaurant altijd vol. Dit komt doordat binnen veel shows zijn met dans, veel lichten en zelfs robot-battles. Bij Shinjuku passen dus ook de disciplines muziek & dans.
Hierna bezoeken we het ‘Imperial palace’. Het imperial palace is een keizerlijk paleis wat heel anders is dan het moderne centrum van Tokyo. Rondom het paleis zijn vele tuinen en parken, waar je tot rust kan komen. Hierbij past de discipline architectuur. Ook gaan we meer leren over de geschiedenis van het paleis door een rondleiding te nemen. De rondleiding wordt gegeven door de hofhouding van het paleis. Na afloop gaan we terug naar het plein dat voor het paleis ligt en gaan we nog even de Japanse tuinen bezoeken.
Als laatste gaan we in Tokyo nog een museum bezoeken. Aangezien je overal ter wereld normale kunstmusea kan bezoeken, gaan we in Tokyo iets anders bezoeken. We bezoeken het museum ‘Teamlab Borderless’. Het hele museum is een grote expositie, waarin alles draait om licht en 3D-effecten. Op alle muren, de vloer en het plafond zitten lichten en zijn beelden te zien. Door middel van licht lijkt het alsof je midden in een andere wereld bent. In het museum bezoeken we de expositie ‘Borderless World’. Naar mijn mening is een van de beste kunstwerken in de expositie is ‘floating nest’. Dit kunstwerk, is zoals de meeste in dit museum, een lichtshow. Je zit in het midden van de show, waardoor je alle kanten op kan kijken. De show gaat over vlinders, die vanuit de ruimte komen. Beeldende kunst op een unieke manier.
Sydney (Julian)
In Sydney beginnen we me met een bezoek aan het Sydney Opera House. Dit is een combinatie van architectuur en muziek. We bezoeken hier een operavoorstelling. Nadat de voorstelling is afgelopen gaan we rondom het gebouw kijken. Naast de beroemde voorstellingen is het gebouw ook het symbool van Sydney.
Verder gaan we in Sydney ook nog een bioscoop bezoeken. Midden in het centrum van Sydney ligt de IMAX-bioscoop, die het grootste bioscoopscherm ter wereld heeft. Hierdoor kan je films op een extra groot formaat bekijken. In de bioscoop zijn niet alleen normale films te zien, maar ook 3d-films. Hierdoor kan je dus 3d films bekijken op een extra groot scherm. Welke film we gaan kijken is nog niet bekend, aangezien de programmering niet zover vooruitloopt.
Ook bezoeken we in Sydney een festival. We bezoeken het lost paradise festival, wat meer is dan alleen muziek. Het lost paradise festival staat symbool voor cultuur. Veel mensen komen verkleed naar het festival en er is veel te doen met kunst. Ook zijn er op het lost paradise-terrein veel verschillende workshops te vinden. Omdat er zoveel te doen is bij het festival, duurt het ook meerdere dagen. Om er meerdere dagen te kunnen zijn, overnachten we op een van de vele campings rondom het festivalterrein. Het festival wordt meestal gehouden rondom nieuwjaar, wanneer het in Australië erg warm is. Het festival ligt op zo’n 80 minuten rijden van de stad, en daarom bezoeken we dit als laatste.
Canberra (Julian)
Canberra is de hoofdstad van Australië, ondanks dat de meeste mensen meteen aan Sydney zullen denken. Dat Canberra minder beroemd is betekend niet dat er weinig te zien is. Als eerste zoeken we het hoger op en gaan we op een vaart met een luchtballon. Bij onze ballonvaart zit ook het ontbijt inbegrepen, waardoor we dat niet zelf hoeven te maken. Nadat je gegeten hebt kan je instappen en genieten van de omgeving. Buiten de stad Canberra zullen we het vanuit de lucht het hele ‘Capital Territory’ kunnen zien. Dat is de staat waarin de hoofdstad ligt.
Verder bezoeken we in Canberra het Australian parliament house. Hier vergadert, zoals de naam al zegt, het Australische parlement. In het parlement krijgen we een rondleiding van een van de medewerkers. We bezoeken de kamers waar het parlement vergadert, de grote en de kleine zaal. Verder krijgen we ook een rondleiding door andere delen van het gebouw, zoals de grote hal en de ‘members-hall’. Hier zie je van waaruit de beslissingen in Australië gemaakt worden.
Verder gaan we in Canberra naar een voorstelling van voornamelijk klassieke muziek. We bezoeken het ‘Australian World Ochestra’. In deze voorstelling worden nummers van beroemde componisten gespeeld, zoals Beethoven en Schumann. Het concert zal plaatsvinden in de Llewelynn hall, een van de grootste concertzalen in Canberra.
Wellington (Jasper)
Wellington is een mooie stad met een prachtige omgeving het is ook goed om eens daarheen te gaan, omdat er nooit al te veel toeristen zijn. Dit houdt in dat je een rondleiding bijna privé zou kunnen krijgen. Als eerste gaan we de St. Gerard’s Catholic Church bezoeken. Dit is een van de paar mooie kerken in Wellington. Het heeft een hele andere look dan de rest van de stad. Hierdoor zie je het goed vanaf zee. Deze St. Gerard’s Catholic Church is ook de eerste kerk die opgericht is in de naam van Gerard Majella.
Hierna gaan we de Wellington Botanic Gardens. Hier zie je veel van de natuur die in wellington bestaat de Gardens zijn 25 hectare groot en het is dus een hele mooie plek om rond te lopen en de omgeving in te nemen. Zulke grote Botanic Gardens zijn voortaan veel te vinden in grotere steden. Dit komt doordat iedereen wel eens tot rust wil komen dit gaat gemakkelijk in zo'n groot park waar iedereen gemakkelijk een rustig plekje kan vinden.
Ook bezoeken we in Wellington een Weta-workshop. Weta is een bedrijf wat verschillende typisch Nieuw-Zeelandse films heeft gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Lord of the Rings and The Hobbit. In de workshop krijg je een uniek inkijkje in de werkplaats, waar de figuren worden gemaakt. Ook kan je zien hoe het decor gebouwd wordt. Je mag zelf ook de beeldende kunst uitproberen, door zelf een beeldje te maken.
Praag (Jasper)
Eerst bezoeken we in Praag het nationaal museum, wat het oudste museum van Praag is. De collectie van het museum bestaat uit 5 verschillende onderdelen: de Prehistorie, archeologie, etnografie, munten en theater. Het museum is gebouwd in 1851, maar in de tweede wereldoorlog flink beschadigd door een bombardement. De entreeprijs is ongeveer 8 euro per persoon. In het museum gaan we kijken naar een van de meest beroemde stukken van het museum, de originele composities van Beethoven.
Verder gaan we in Praag het oude stadsplein bezoeken. Het plein ligt midden in het historische centrum van Praag. Aan het plein staan veel gebouwen, zoals de kerk met de oudste astrologische klok ter wereld. Rondom het plein zitten ook veel restaurants met terrassen, waar je traditionele Tsjechische drankjes kan kopen. Ook kan je een van de vele kerktorens beklimmen, of wat souvenirs winkelen in een van de vele winkels.
We eindigen het bezoek aan Praag door over de beroemde Karelsbrug te wandelen. Het bijzondere aan deze brug is dat er veel standbeelden aan beide zijden van de brug staan. De brug komt uit de veertiende eeuw, wat het nog bijzonderder maakt hoe het eruit ziet. Praag wordt ook wel de stad van honderd beelden genoemd, omdat er op veel bruggen en pleinen standbeelden staan.
10 INCREDIBLE things to do in Hongdae, Seoul in 2021. (z.d.). Daily Travel Pill. Geraadpleegd op 8 april 2021, van https://dailytravelpill.com/things-to-do-hongdae-seoul/
Amsterdamse grachtengordel. (z.d.). I amsterdam. Geraadpleegd op 6 april 2021, van https://www.iamsterdam.com/nl/in-en-om-amsterdam/grachtengordel
Australian World Orchestra – Australian World Orchestra. (z.d.). Australian World Orchestra. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://www.australianworldorchestra.com.au/
Ballonvaart Canberra. (z.d.). Australie.nl. Geraadpleegd op 8 april 2021, van https://www.australie.nl/australie/reisgids/australian-capital-territory/canberra/ballonvaart-canberra/
Changdeokgung paleiscomplex. (z.d.-a). Unesco Commissie. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://www.unesco.nl/nl/erfgoed/changdeokgung-paleiscomplex
Changdeokgung paleiscomplex. (z.d.-b). Unesco Commissie. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://www.unesco.nl/nl/erfgoed/changdeokgung-paleiscomplex
De Karelsbrug, belangrijke bezienswaardigheid in Praag | Praag-Nu. (z.d.). De Karelsbrug. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://www.praag-nu.nl/monumenten/10230-beelden-op-karelsbrug-praag.html
Destinations by Region : VisitKorea Destinations by Region Gyeongbokgung Palace (경복궁) | Official Korea Tourism Organization. (z.d.). VisitKorea Destinations. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=264337
Een citytrip Moskou: deze 12 bezienswaardigheden móet je zien. (z.d.). Een citytrip Moskou. Geraadpleegd op 8 april 2021, van https://www.rondreis.nl/blog/bestemmingen/een-citytrip-moskou-deze-12-bezienswaardigheden-moet-je-zien/
Historiek. (2020, 2 november). De Basiliuskathedraal in Moskou. Basiliuskathedraal in Moskou. https://historiek.net/basiliuskathedraal-in-moskou/12108/
Home. (z.d.). Wellington Gardens. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://wellingtongardens.nz/
HOME -. (z.d.). Lost Paradise. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://lostparadise.com.au/
House, C. P. A. (2020, 17 december). Visit Parliament. Parliament. https://www.aph.gov.au/visit_parliament
MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless. (z.d.). Borderless. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://borderless.teamlab.art/
Nm. (z.d.). Nm. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://www.nm.cz/en
Ontdek Rode Plein | Columbus Travel. (z.d.). Ontdek Rode Plein. Geraadpleegd op 6 april 2021, van https://www.columbusmagazine.nl/europa/rusland/rode-plein
Oude Stadsplein - Praag. (z.d.). CitySpotters. Geraadpleegd op 8 april 2021, van https://www.cityspotters.com/nl/tsjechie/praag/bezienswaardigheden/oude-stadsplein
Rijksmuseum Home. (z.d.). Rijksmuseum.nl. Geraadpleegd op 8 april 2021, van https://www.rijksmuseum.nl/nl
Space Place at Carter Observatory | Activity in Wellington, New Zealand. (z.d.). Carter Observatory. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://www.newzealand.com/ie/plan/business/carter-observatory/
stgerards. (z.d.). stgerards. Geraadpleegd op 12 april 2021, van https://www.stgerards.org.nz/
Sydney Opera House. (z.d.). Unesco Commissie. Geraadpleegd op 8 april 2021, van https://www.unesco.nl/nl/erfgoed/sydney-opera-house
Tokyo.nl. (2020a, november 5). Keizerlijke Paleis van Tokyo (Kōkyo) - reistips. https://tokyo.nl/bezienswaardigheden/imperial-palace/
Tokyo.nl. (2020b, november 5). Shinjuku (新宿) | Wolkenkrabbers, parken en shoppen. https://tokyo.nl/westelijke-wijken/shinjuku/
Wikipedia-bijdragers. (2021, 7 januari). Gyeongbokgung. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gyeongbokgung